Een veel gemaakte fout die steunt op vermenselijking is straffen.Heel wat mensen wijzen menselijke gevoelens en eigenschappen toe aan het paard. Velen gaan ervan uit dat het paard dezelfde dingen als een mens leuk vindt en dat het op dezelfde manier conclusies trekt. Is dat zo?
Het paard heeft geen nood aan het verzamelen van materiële dingen. Hij hecht geen belang aan wat anderen van hem denken. Hij is niet haatdragend en niet belust op wraak. De gevoelens die hieraan gekoppeld worden zijn hem onbekend. Emoties zoals ongeduld, frustratie en agressie kan het paard niet plaatsen.
0 Comments
Het veulen (deel 3). Bouwen aan een solide basis of de fundamenten voor de toekomst ondermijnen?10/11/2021 Het belang om bewust te kiezen voor een veulen en te voldoen aan zijn natuurlijke behoeften voorkomt heel wat problemen voor zowel paard als mens. De tijd nemen die nodig is om het veulen de beste mogelijkheden mee te geven voor zijn latere volwassen leven.
Na het ruitermak maken zijn we aan het begin gekomen ons jong paard lichamelijk te ontwikkelen naar een gezond en sterk rijpaard. Op zich is de basis gelegd voor een goede samenwerking. Een samenwerking die bestaat uit communicatie tussen twee individuen waarbij het paard medezeggenschap heeft en bij tijden kan - mag - moet aangeven wanneer we zijn grenzen niet respecteren. Waarbij we zijn nieuwsgierigheid en het paard als wezen respecteren. Het verbaast me soms dat er zoveel paarden rondom ons leven. Niet alleen paarden in weilanden of paddocks, maar ook tal van accomodaties waar nog eens zoveel paarden verblijven. Paarden zijn vandaag de dag alom vertegenwoordigt! Daar hoeven we geen Wetenschappelijk onderzoek voor te voeren.
Niet alleen het aantal paarden is toegenomen, maar ook het aantal mensen die deze dieren bezitten is toegenomen. Wie zijn deze mensen? Jij en ik! Zijn wij er ons van bewust wat het inhoudt een paard in die mate te verzorgen en te trainen dat hij zich het grootste deel van de tijd goed in zijn vel voelt? Indien het ons (nog) niet eigen is, zal het tijd - energie en een flinke dosis geduld vragen om het ons eigen te maken…
Bij de aankoop van een paard zou dit de eerste vraag moeten zijn die we onszelf stellen: 'Kunnen we dit opbrengen in onze huidige manier van leven?' Beslissingen worden genomen op momenten dat het ons vaak aan belangrijke informatie ontbreekt. Hierdoor kan het zijn dat er na afloop blijkt dat voorgaande beslissingen niet de meest optimale waren. Dat kan en dat mag! Ook wij evolueren in onze ontwikkeling. Huidige beslissingen brengen ervaringen mee waaruit we leren en toekomstige beslissingen op kunnen afstemmen. Mijn Bente was een zeer impulsieve aankoop. Wie weet waarom ik juist dat paard zou kopen? Er was geen weg naast! Was dit verstandig? Rationeel gezien niet, maar Bente heeft een grote invloed gekend op mijn leven. Wanneer het paard de behoefte voelt om in een vorm van verzet te treden, is het aan de mens - die het paard in deze situatie brengt - om dit op een positieve en constructieve manier aan te pakken. Dit is in de realiteit echter vaak het probleem. De houding van het paard triggerd op zijn beurt een bepaalde houding en vastberadenheid bij de mens die ervan uitgaat dat het paard de angst of het gevaar nú moet weerstaan of het hoofd moet kunnen bieden.
|
Categorieën
Alles
AuteurAlles wat je kan vinden onder deze blog is opgemaakt door mezelf, Silvia Van Houtte. |