PURE HORSE - HORSEMANSHIP - SILVIA VAN HOUTTE - MOERBEKE-WAAS
  • Home
  • Visie
    • Methode
    • Horsemanship >
      • Grondwerk - Rijden - Werk in vrijheid
    • Rechtrichten - Rijkunst
    • Clinics & Opleidingen
  • Aanbod
    • Privé les
    • Workshop - Het paard
    • Intensief traject - Eerst begrijpen, dan begrepen worden
    • Trainingsdagen - Het gedrag vertaalt de gedachte
    • Meerdaagse clinic - Stap in de wereld van jouw paard
    • Zomerstage - Summer Vibes
  • Pure horse
    • Waar het begon
    • Wie zijn we
    • Onze basis - Het Kreekhof
    • Pure Flavour
  • Blog
  • Ebook
  • Getuigenissen
  • Contact

Intensief traject - Eerst begrijpen, dan begrepen worden. 

"Ontdek hoe jouw paard zijn of haar gedrag gevormd wordt. Zo groeit begrip langs beide kanten."

Je wordt drie maanden lang ondergedompeld in de wereld waar jouw paard zich in bevindt. In een groep van 4 praktijkdeelnemers zal je aan de hand van een gestructureerde methode groeien tot een mens die zijn of haar paard op een meer 'paardse manier' kan bekijken. Van hieruit zal je begrijpen waarom dingen gaan zoals ze gaan.

"Want zeg nu zelf... 'Eerst begrijpen, dan begrepen worden!"

Waarom drie maanden? Dit is de tijd die je nodig hebt om je nieuwe gewoontes eigen te maken. De verdere opleidingen in 2023 bieden de mogelijkheid om hier verder in te ontwikkelen. 


Deze intensieve opleiding is een combinatie van: 
  • De opbouw van een communicatie dat het paard rust geeft.  
    • Op welke manier leert jouw paard jou begrijpen. 
    • Ontdek hoe jouw paard met jou in communicatie treedt. 
  • Aan de hand van een onderbouwde en verantwoorde manier jouw paard meer vanuit het standpunt 'rijpaard' gaan bekijken.
    • Gebruikt jouw paard zijn rug als een hangmat of als een brugje? 
  • Jouw positie in dit verhaal.
    • Jij bent waardevol in het bestaan van jouw paard. Alleen zien we het niet altijd zo.
  • Rust en stilte
    • Een geest welke voldoende stil kan zijn om de nodige objectieve reflecties te maken.
Als wij mensen in de meest natuurlijke leefwereld van paarden zouden verblijven, zou het paard ons moeten opleiden om in deze wereld te kunnen overleven. Omgekeerd, het paard leeft in onze leefwereld, wij dienen het paard op te leiden om zich te leren handhaven in onze wereld. 


​10 lesdagen waarvan 8 praktijkdagen en 2 theoriedagen
​

​Data 2023
​
Februari - Maart - April - Mei


Februari
Praktijkdagen          : vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26/02

Maart 
Theoriedag               : zaterdag 11/03
Praktijkdag               : zondag 26/03


April
Praktijkdagen          : zaterdag 8 en zondag  9/04
Theoriedag               : zondag 23/04

Mei
Praktijkdagen          : zaterdag 6 en zondag 7/05

Investering              : 1 195,00 euro 
​

​Het programma  kan je opvragen via info@purehorse-horsemanship.be. 
Foto
Alles stroomt, alles verandert. 

Dat is de enige constante in ons leven. 

Deze opleiding zal jullie als combinatie een beter beeld geven over:

Communicatie
Zonder communicatie zijn we niet in de mogelijkheid over te brengen wat we van ons paard verwachten. Deze communicatie is een taal welke tot stand kan komen tussen twee verschillende werelden.

De onze.
Welke in hoofdzaak in onze hoofd tot stand komt waarbij emoties en gevoelens vaak de overhand nemen. Onze communicatie welke zich toelegt op gesproken woorden, een verbale communicatie.


Deze van het paard.
Een communicatie welke in het nu is, welke opgebouwd is op basis van waarden die in de ogen van onze paarden van groot belang zijn. Een communicatie welke plaatsvindt in het nu en welke in hoofdzaak vertaalt wordt via hun lichaam, lichaamstaal. 

Deze communicatie komt tot stand aan de hand van een goed onderbouwd grondwerk. 
​
Een paard of een rijpaard? 
Wanneer we een paard aankopen, hebben we over het algemeen als doel om iets samen te gaan doen. Dit 'iets samen gaan doen' houdt meestal in dat we het paard gaan berijden. Als we een wandeling maken met onze paarden is het een grotere evidentie om op je paard te zitten dan er naast te wandelen. 

Echter, voor het paard zijn lichaam zou het juist omgekeerd moeten zijn. Het paard wordt geboren en is voorgeprogrammeerd om paard te zijn. De natuurlijke behoeften en instincten van het paard zijn hier een voorbeeld van. Het lichaam van een paard wordt geboren om deze programmatie in de praktijk om te zetten. 

Een ruiter hoort niet tot deze voor-programmatie. 

Wanneer we van ons paard een rijpaard willen maken, dan moeten we dat lichaam waar wij gebruik van willen maken, trainen, opleiden tot rijpaardwaardig lichaam. Als we dit niet doen, gaat dat lichaam stuk. 
Jouw positie in dit verhaal
Wanneer we een verandering teweeg willen brengen, zijn wij degene die de verandering dienen in te zetten. Niet omdat onze paarden niet beschikken over de verstandelijke capaciteiten, maar omdat zij gewoon anders omgaan met het nu. Een 'nu' welke niet door hen vormgegeven wordt. Een bestaan dat door ons mensen wordt bepaald welke bestaat uit heel wat aspecten die van nature niet in hun leefwereld voorkomt. 

Deze vreemde aspecten kunnen aanleiding geven tot spanningen welke afhankelijk van het paard vorm gegeven worden via het gedrag. 

Wat is onze mate van empathie voor het paard? Wat met onze kwaliteit om gedrag objectief te interpreteren? Zijn wij instaat om een waardevol persoon te zijn in het bestaan van ons paard?  
Rust en stilte
Een geest welke steeds actief nadenkt en dingen moet doen, is een geest welke het nu ontgaat.  Wanneer we te sterk aanwezig zijn in ons hoofd blijven we in eindeloze cirkels in onze perceptie van de realiteit hangen. Even loskomen van het brein is een verademing en maakt het beeld scherpen.  
​Theorie en praktijk vloeien in elkaar over wat jouw kennis en inzichten naar een andere dimensie brengt. Demo's vullen de dagen aan wat jouw beeld zal aansterken en je nog meer tastbare info aanreikt om zelfstandig aan de slag te gaan. Dit alles in een omgeving dat een passend kader vormt om tot rust te komen en jullie te ontspannen! 
Doordat een beperkt aantal combinaties wordt toegelaten is de opvolging tijdens deze opleiding gegarandeerd. Iedere combinatie wordt persoonlijk en intensief bijgestaan waardoor hij of zij heel wat info en to do's mee krijgt naar huis. 

​​Indien je zelf geen paard hebt, kan je ook als theoriedeelnemer aansluiten bij deze opleiding. Dit echter wanneer de vier praktijkplaatsen zijn ingenomen. 
​

Sfeerbeelden van de intensieve opleiding voorjaar 2022 

Kunt u mij vertellen welke kant ik vanaf hieruit op moet? 

Dat ligt eraan waar je naartoe wilt. 

Vroeg Alice aan de kat. 

​
Foto

Wanneer jullie huiswaarts gaan, zal je je rijker voelen. De investering in jezelf geeft jou het antwoord op volgende vragen:

Waarom je paard reageert zoals hij reageert. 
Als paardeneigenaar lopen we wel eens tegen gedrag van ons paard aan dat we vanuit ons menselijk standpunt moeilijk kunnen plaatsen. Het lijkt zo normaal voor ons... Waarom zou ons paard schrik hoeven te hebben? 
Om de mogelijke angsten van onze paarden te begrijpen, dienen we ons in eerste instantie te kunnen verplaatsen in de wereld van het paard. Onze paarden hun gedrag geeft aan hoe zij omgaan met indrukken en prikkels die wij hen aanbieden.  Gezien paarden zeer oprecht en in het moment omgaan met zaken, kunnen we enkel stellen dat zij 'gelijk' hebben. Het is hun manier om met ons te communiceren. Het is dan ook aan ons om met dit gedrag iets te gaan doen. 

Hiervoor gaan we dieper in op de ontwikkeling van het paard. Op welke manier kunnen we onze paarden helpen ontwikkelen naar mentaal en fysiek gezonde dieren en dit blijven in hun verdere leven. We gaan dieper in op de verschillende karakters en bekijken een aantal strategieën waardoor we onze paarden kunnen helpen om te gaan met hun onzekerheden. Op deze manier helpen we het paard zich te ontwikkelen naar een meer zelfverzekerd paard.


Een paard dat aangenaam is, maakt ook ons leven als eigenaar aangenaam. 
Hoe je jouw paard op een paardvriendelijke manier voorbereidt op allerhande situaties.
Er worden tal van tips meegegeven welke de dagelijkse omgang aangenamer zullen maken.
We werken aan onszelf en de manier waarop we omgaan met het gedrag van ons paard. Door meer oog te hebben voor onze aanpak groeit het vertrouwen dat ons paard in ons als mens zou moeten hebben. Wanneer jouw paard weet dat hij jou kan vertrouwen liggen alle mogelijkheden open. 

Dit vertrouwen ontwikkelt zich vanuit een duidelijke consequente aanpak. Duidelijke richtlijnen maken het leven makkelijker, neemt de nood tot zich op een negatieve manier te manifesteren weg. 

Hoe je inzicht krijgt in de fysieke onbalans en hoe je hiermee om kan gaan.
Heb jij al ooit stilgestaan bij het feit dat wij ons lichaam plaatsen op de rug van het paard? 
Paarden zijn net zoals mensen links- als rechtshandig. Zij hebben een voorkeur wat betreft het gebruik van hun lichaam. Deze voorkeur uit zich in het niet evenredig verdelen van het gewicht over de vier benen. Dit is hun natuur waar niets verkeerd aan is.

Het wordt echter wel een probleem wanneer wij dit onvoorbereid lichaam gaan inzetten om ons te gaan dragen en oefeningen te laten uitvoeren waar het lichaam niet sterk en soepel genoeg voor is. 
Hoe je jouw paard aan de hand van een reeks opbouwende oefeningen mentaal en fysiek sterker kan maken. 
Ben je op zoek naar ondersteuning om constructief aan een aantal issues te werken?
​Eens je een idee hebt over wat de mentale en fysieke onbalans van jouw paard inhoudt, kan je hier bewuster mee omgaan en word jij de persoonlijke trainer van jouw paard. Hierdoor kan hij zichzelf en jou op een meer gedragen manier dragen. Dit zowel mentaal als fysiek.  ​
Niet enkel jouw paard, maar ook jij. 
Heb jij soms het gevoel dat je moeite hebt om met bepaalde situaties om te gaan?
​
  • Je zal leren wat focus is en hoe je jouw paard in het moment focus kan vragen;
  • Je leert het belang van een duidelijk plan te hebben voor jouw paard en jezelf;
  • Je leert omgaan met je paard in het moment;
  • Je krijgt meer inzicht in jouw handelen.
Kortom, een alomvattende opleiding die niet alleen jouw paard naar een hoger niveau brengt, maar ook jouw persoonlijke ontwikkeling zal groot zijn!
Terug naar aanbod

    Heb je vragen of wil je meer concrete informatie met betrekking tot deze intensieve opleiding ontvangen? Mail me gerust. Ik beantwoord jouw mail zo spoedig als mogelijk! 

Verzenden

Vertical Divider
Komende opleidingen
  • Workshop - Het paard - aanvang 28/01
  • Meerdaagse clinic + Trainingsdagen
  • Intensief traject - Eerst begrijpen, dan begrepen worden - aanvang 24/02
Meer info over de opleidingen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Vertical Divider

Pure Horse - Horsemanship

Silvia Van Houtte - 0485 787 232
Heb je de blog al even bekeken? Zeker doen!
​Ik kan jou alvast deze blogs aanraden: 
- Niets is wat het lijkt
- Wat als alles wegvalt
- Waarom heb jij een paard aangekocht? 
Blog
Copyright - Pure Horse - Horsemanship 2021
  • Home
  • Visie
    • Methode
    • Horsemanship >
      • Grondwerk - Rijden - Werk in vrijheid
    • Rechtrichten - Rijkunst
    • Clinics & Opleidingen
  • Aanbod
    • Privé les
    • Workshop - Het paard
    • Intensief traject - Eerst begrijpen, dan begrepen worden
    • Trainingsdagen - Het gedrag vertaalt de gedachte
    • Meerdaagse clinic - Stap in de wereld van jouw paard
    • Zomerstage - Summer Vibes
  • Pure horse
    • Waar het begon
    • Wie zijn we
    • Onze basis - Het Kreekhof
    • Pure Flavour
  • Blog
  • Ebook
  • Getuigenissen
  • Contact